30 Mayıs 2007

Yin & Yang

Temelinde, doga ve evrendeki her seyin karsitlik iliskileri icinde yuruduğunu tespit eder.

Yin ve yang iki eşit güçtür fakat birbirlerinin karşıtıdırlar.
Yin'in gücü pasif, dişi, uysal, algilayici ve toplumsal olarak tanimlanir. Yang ise erkeksi, saldırgan ve toplumu umursamaz olarak nitelendirilir.

Karsitlar, birbirinden bagimsiz olamazlar.

Uyuma ulaşmak için yin ve yang'ın dengelenmesi gereklidir. Onlar birbirleriyle çatışmak yerine, beraber hareket etmelidir.

Kutuplar minnacık oranda bile olsa karsitini da icinde barindirir.
"Her iyiligin icinde bir nokta kotuluk, her kotulukte iyilik vardir.Hicbir şey siyah beyaz degildir bir damla tersini damlatirsin gri olur."

Karsitlar, birbiri ile durmayan bir "Gecisme-Donusme iliskisi" icindedirler.
Soluk alma olayi; Soluk alinir, kullanilir ve atiklarin bir kismi soluk vermeyle tekrar disari atilir ve tekrar soluk alinir... Bizi buna zorlayan, bedenin surekli bir dongu icinde kendini yenileyen ayrı, koca bir sistem olmasidir.

Karsitlar, birbirini besleyen/tüketen iliski icindedirler. (ki bu iste cok dogru)
Yanmakta olan fitil ve mum ikilisi, alevi besler. Alev ise bu ikiliyi tuketir. Sonunda fitil veya mum bittiginde, alev de tükenecektir. Mum, fitil ve alev ışık ve ısı olarak ortamın enerjisine geçiş yapar.

Karsitlar surekli parcalara ayrilirlar
Her Yin ve her Yang tekrar tekrar, kendi alt Yin ve Yang'larına bolunebilirler. Sıcaklık olgusu, sıcak (yang) ve soğuk (yin) olarak ayrılabilir. Aynı biçimde sıcak; tekrar, cok sicak (yang) ve az sicak (yin)olarak bölünür ve böyle devam eder.

Son derece basit bir yapi son derece karmasik yapinin ayrılmaz parcasidir. Butun ve onun parcalari, birbirinden bagimsiz olarak ayri ayri aciklanamaz.

Hiç yorum yok: